Dries Van Langenhove slaat ook wel eens een bal mis…

Beste Dries, je stoorde je nogal aan de borden die een tijdje geleden in Asse op hingen. “Elke Assenaar is een Vlaming.” De slogan zou volgens jou de ‘Vlaamse identiteit’ uithollen. We verschillen van mening en ik ben het aan mezelf verplicht om dat even op scherp te zetten.

Als je wil aansluiten bij een voetbalclub, dan zal je de kleuren van de club moeten aanvaarden. Je kan toch niet voor Anderlecht gaan spelen, maar toch een blauw-zwart shirt dragen? Er zullen regels en afspraken zijn, daar moet je je aan houden of je kan geen lid blijven van de club.

Je moet niet met een tennisracket naar de voetbaltraining komen. Voetballen is niet beter of slechter dan tennissen, maar in een voetbalclub speel je voetbal. Je gaat ook niet naar de Scouts in Chiro-uniform. Je gaat ook niet in blauw-zwart tussen de supporters van Anderlecht zitten. Elke club bouwt een traditie op. Je geraakt ermee verbonden, je voelt je er thuis. Net omdat je er thuis voelt ga je zelf ook mee de groep gaan steunen. Je hebt wel zin om iets extra te doen. Noem het gerust identiteit.

Maar het omgekeerde is ook waar. Iedereen – die de regels volgt – is welkom bij de sportclub, bij de jeugdbeweging of bij om het even welke club. Men vraagt in de voetbal niet waar je geboren bent. Het maakt niet uit of je ouders een diploma hebben om je in te schrijven in de jeugdbeweging. Je politieke voorkeur is geen beletsel om deel uit te maken van het oudercomité. Dat is het verschil tussen inclusief en exclusief. Dat is het verschil tussen mij en jou.

Zo is het ook in Vlaanderen. We hebben een hele mooie traditie uitgebouwd samen, het is hier goed wonen. En we bouwen nog steeds verder aan. Er is veel vraag om aan te sluiten bij onze club. Maar er zijn ook wel enkele regels. In onze club zijn mannen en vrouwen gelijk, wij gaan geen dieren onverdoofd slachten, geaardheid of afkomst spelen geen rol, Nederlands is de taal die ons bindt.

Het is dus niet je afkomst die telt, wel je toekomst. En als je kiest voor een toekomst in Vlaanderen, dan reken ik op jou. We hebben iedereen nodig en daarom wil ik iedereen betrekken. ‘Elke Assenaar is dus een Vlaming’.

… en het meervoud van ‘Assenaar’ is ‘Assenaren’, maar we hoeven het niet over alles eens te zijn.
Joris