Over Martin Luther King, Mega Mindy en de juf van mijn kinderen

De link tussen de drie bovenstaande personages is meer dan evident en behoeft geen verdere uitleg.  Maar omdat je toch nooit weet wie er mee leest, toch een kort woordje.  Alle drie staan ze voor uitdagingen die het menselijke overstijgen.  Toch bijten ze door en bereiken ze alle drie telkens weer het onmogelijke.   Buiten Mega Mindy kunnen we misschien ook zeggen dat ze niet echt gewaardeerd werden/worden voor hun inspanningen en vastberadenheid.

Ik moet wel zeggen dat ik in mijn omgeving veel respect vaststel voor het onderwijs in het algemeen.  Dat is niet meer dan terecht.  Het onderwijs heeft een grondige evolutie meegemaakt.  Om te beginnen is het aantal leerlingen overal geweldig toegenomen.  Het gevolg is dat refters te klein werden, speelplaatsen werden staanplaatsen voor containerklassen en de rij aan het toilet werd een stukje langer.  Maar er is nog zoveel meer veranderd.  De rol en de verantwoordelijkheid van de ouders bijvoorbeeld.  Ik geef enkele simpele voorbeelden.  Ik leer bijvoorbeeld mijn dochter fietsen.  Dat lijkt mij evident.  Maar zo evident is dat niet meer.  Vermits sommige ouders hun kinderen leren fietsen en anderen niet, leek het ons beter om ‘fietsen’ op te nemen in het programma van de lagere school.  Zo zijn alle kinderen gelijk (dat is het goede nieuws) en zo moeten ouders het niet meer doen (dat vinden sommigen allicht ook goed nieuws).  Ook een rijbewijs halen leerlingen tegenwoordig deels op school, maar dan wel in het secundair (zover is er gelukkig wel over nagedacht).  Maar het lijstje is lang niet af: Is er een Bankencrisis? Dan komt economische geletterdheid in het programma.  Gezondheidsopvoeding, Verkeersveiligheid, Taalachterstand, ….?  Op school lossen ze dat wel op, …  Er bestaat geen maatschappelijk probleem of één of ander politicus (*) presenteert de oplossing op de nationale TV: We moeten dat probleem aanpakken bij de basis en dus bij het onderwijs… !?   Ik wacht al lang op een politicus die ook eens de ouders aanspreekt.  Of één die zegt dat we dat onderwijs dan ook extra moeten ondersteunen…  In de klas.  

Blijkbaar zijn er in het onderwijs 11.000 jobs die ingevuld worden door mensen die niet aan een school verbonden zijn. Hou er dan rekening mee dat er 25 kinderen in die klas zitten.  Ook zij brengen meer en meer impulsen uit die gekke wereld mee binnen de schoolmuren. Een aflevering van Mega Mindy is kinderspel in vergelijking met een schooldag.  En wat heeft Martin Luther King dan te maken met heel dat verhaal?  Dat is gewoon een geweldig man die het verdiend om regelmatig in de schijnwerper te staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait